h1

Seta palkitsi Jenni Vartiaisen ja Teemu Brunilan

28 kesäkuun, 2008

Seta ry on palkinnut perinteisellä Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinnolla laulaja Jenni Vartiaisen ja laulun tekijä Teemu Brunilan kappaleesta ”Ihmisten edessä”. Tunnustuspalkinnon luovutti Pride-puistojuhlassa Helsingin Kaivopuistossa Seksuaalinen tasavertaisuus, Seta ry:n puheenjohtaja Juha Jokela.

Kappale ”Ihmisten edessä” on koskettanut syvästi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia, heidän läheisiään ja ystäviään. Kappale kuvaa osuvasti, miten suurta rohkeutta monet arkipäiväiset asiat – kuten käsi kädessä kulkeminen – edellyttävät seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvilta.

Setasta kappaleella on myös laajempaa yhteiskunnallista merkitystä. ”Kaunis melodia ja koskettavasti tulkittu teksti johdattelevat kuulijat seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolesta riippumatta perustavaa laatua olevien ihmisoikeuskysymysten äärelle”, Jokela sanoi.

Seta on jakanut myös perinteisen kunniarotta-maininnan. Tänä vuonna antipalkintona tunnettu maininta jaettiin ylipormestari Raimo Ilaskivelle, kansanedustaja Bjarne Kallikselle ja kenraali Gustav Hägglundille. Kunniarotat liittyvät keväällä 2008 käytyyn keskusteluun Mannerheim-nukkeanimaatiosta. Ilaskivi, Kallis ja Hägglundin ovat esittäneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia suomalaisia loukkaavia kommentteja ja puheillaan pitäneet yllä syrjiviä asenteita.

Kallis muun muassa väitti, että Mannerheimin pukeminen korsettiin ja esittäminen homona loukkaa suuria kansaryhmiä. Ilaskivi puolestaan piti Mannerheimin mahdollista homoutta marsalkan muistoa loukkaavana ja vaati nukkeanimaatioelokuvan tekijöiden päitä pölkylle. Hägglund totesi – yhdistäen rasismia ja homofobiaa – että ”olisi se tavatonta, jos joku kirgiisi bylsii tulevaa Suomen presidenttiä”.

Helsinki Pride -tapahtuman järjesti Seta ry:n suurin jäsenyhdistys Helsingin seudun Seta ry.

Juha Jokelan puheen voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

***

Seta jakaa vuosittain Asiallisen tiedon omenan taholle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa. Kunniarotta-moitteet jaetaan taholle, joka on esittänyt syrjiviä mielipiteitä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöistä tai harjoittanut syrjintää.

Jätä kommentti